Najnowsze

  • 26 czerwca 2017
  • wyświetleń: 3420

Festiwal Smaków Regionalnych z udziałem KGW Ćwiklice

17 i 18 czerwca Koło Gospodyń Wiejskich z Ćwiklic zaprezentowało się na Festiwalu Smaków Regionalnych w Ślesinie.

Festiwal Smaków Regionalnych z udziałem KGW Ćwiklice - 17-18.06.2017 · fot. UM Pszczyna


Celem imprezy było promowanie tradycji kulinarnych regionu i zapoznanie się ze smakami innych regionów. Swój przyjazd zapowiedzieli również Kaszubi i Górale. Była to zatem niebywała okazja, aby spróbować potraw z różnych zakątków naszego kraju.

Impreza rozpoczęła się w sobotnie popołudnie na ślesińskim rynku, skąd uczestnicy przeszli kolorowym korowodem w strojach regionalnych do plaży.

Oprócz konsumpcji potraw, które przygotowali goście z rożnych regionów w kraju, gotował również gość specjalny Festiwalu - współautor książki "Lekcja smaków", reprezentant narodowej kadry Polski na Erfurt 2016, znany z 4 edycji programu Top Chef - Patryk Dziamski.

Drugi dzień festiwalu to opowieść o cukiernictwie.Słodkości na ciepło i na zimno, warsztaty cukiernicze o tym, jak wykonać mini rzeźbę z czekolady, "Bieg Łasucha", czy też pokaz jak zrobić lody tajskie - to wszystko czego mogli doświadczyć odwiedzający stoiska.

Nasi przedstawiciele zaprezentowali typowy wachlarz śląskich potraw, czyli były kluski z roladą i modrą kapustą, krupnoki, gołąbki i żurek śląski, a na deser oczywiście niezastąpiony śląski kołocz, kopa, a także legumina.

Wszystkim odwiedzającym niezmiernie smakowały nasze potrawy, dlatego często zgłaszali się po repetę.

new / pless.pl

źródło: UM Pszczyna, KGW Ćwiklice

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.