Najnowsze
- 26 czerwca 2017
- wyświetleń: 3420
Festiwal Smaków Regionalnych z udziałem KGW Ćwiklice
17 i 18 czerwca Koło Gospodyń Wiejskich z Ćwiklic zaprezentowało się na Festiwalu Smaków Regionalnych w Ślesinie.
Celem imprezy było promowanie tradycji kulinarnych regionu i zapoznanie się ze smakami innych regionów. Swój przyjazd zapowiedzieli również Kaszubi i Górale. Była to zatem niebywała okazja, aby spróbować potraw z różnych zakątków naszego kraju.
Impreza rozpoczęła się w sobotnie popołudnie na ślesińskim rynku, skąd uczestnicy przeszli kolorowym korowodem w strojach regionalnych do plaży.
Oprócz konsumpcji potraw, które przygotowali goście z rożnych regionów w kraju, gotował również gość specjalny Festiwalu - współautor książki "Lekcja smaków", reprezentant narodowej kadry Polski na Erfurt 2016, znany z 4 edycji programu Top Chef - Patryk Dziamski.
Drugi dzień festiwalu to opowieść o cukiernictwie.Słodkości na ciepło i na zimno, warsztaty cukiernicze o tym, jak wykonać mini rzeźbę z czekolady, "Bieg Łasucha", czy też pokaz jak zrobić lody tajskie - to wszystko czego mogli doświadczyć odwiedzający stoiska.
Nasi przedstawiciele zaprezentowali typowy wachlarz śląskich potraw, czyli były kluski z roladą i modrą kapustą, krupnoki, gołąbki i żurek śląski, a na deser oczywiście niezastąpiony śląski kołocz, kopa, a także legumina.
Wszystkim odwiedzającym niezmiernie smakowały nasze potrawy, dlatego często zgłaszali się po repetę.
Reklama
Stacja Kontroli Pojazdów
do 3,5 tony, wszystkie marki. Przyjedź - Pszczyna, Bieruńska 64 - otrzymasz prezent!Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.