pless.pl - medium nr 1 w Pszczynie

Najnowsze

  • 16 października 2019
  • wyświetleń: 624

Co jeść przy cukrzycy typu 2?

Materiał partnera:

Cukrzyca to najczęściej występująca choroba metaboliczna. Wyróżnia się kilka jej typów, jednak najbardziej rozpowszechniona jest cukrzyca typu 2. Schorzenie to manifestuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Istotne jest zatem kontrolowanie poziomu cukru - zarówno lekami, jak i dietą.

Co jeść przy cukrzycy typu 2?


Jak objawia się cukrzyca typu 2?



Objawy cukrzycy typu 2 nie są charakterystyczne, dlatego pacjenci często ignorują pierwsze symptomy. Do wczesnych objawów tej choroby zalicza się:

  • wzmożone pragnienie;
  • uczucie suchości w ustach;
  • częste wizyty w toalecie;
  • wzrost apetytu;
  • nawracające infekcje układu moczowo-płciowego;
  • senność po posiłku.


Wbrew obiegowej opinii cukrzycy nie zawsze są otyli, ponadto w wyniku choroby mogą tracić na wadze i to bez zmiany diety.

Cukrzyce typu 2 a dieta



Zdaniem diabetologów kluczowym elementem w leczeniu cukrzycy typu 2 jest modyfikacja dotychczasowego trybu życia, w tym zmiana sposobu żywienia oraz zwiększenie aktywności fizycznej. Dobrze zbilansowane posiłki ułatwiają kontrolę glikemii oraz poziomu lipidów w organizmie, pomagają także utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi oraz zredukować masę ciała.

Dieta cukrzycowa nie oznacza jednak głodzenia się i wyrzeczeń. W rzeczywistości jest to zdrowy sposób odżywiania, który poleca się wszystkim, także osobom zupełnie zdrowym. Dieta powinna być dostosowana do wieku, masy ciała, poziomu aktywności fizycznej, a także sytuacji materialnej chorego. Osoby z nadwagą i otyłe powinny omówić swój plan żywieniowy z dietetykiem, aby zapewniał systematyczną redukcję wagi.

Niski indeks glikemiczny



Mówiąc o diecie cukrzycowej nie sposób nie wspomnieć o indeksie glikemicznym (IG). Co to takiego? Wskaźnik ten pozwala określić tempo wzrostu stężenia glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu. Im niższy wskaźnik IG, tym mniejszy jest wzrost glikemii po posiłku. Indeks glikemiczny glukozy równa się 100. Dla innych produktów skala wygląda następująco:

  • powyżej 70 - wysoki IG;
  • miedzy 70 a 55 - średni IG;
  • poniżej 50 - niski IG.


Cukrzycy powinni sięgać po produkty o niskim indeksie glikemicznym, aby spowolnić metabolizm glukozy i ustabilizować jej poziom.

Węglowodany, białko, tłuszcze - jak to jeść?



W diecie cukrzycowej powinny znaleźć się wszystkie składniki odżywcze - węglowodany, białko i tłuszcze - jednak w odpowiednich proporcjach. Zaleca się, by węglowodany stanowiły około 45% całkowitej dostarczanej energii. Należy sięgać po tzw. węglowodany złożone, czyli takie, które dłużej się trawią. Zalicza się do nich przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe, a także warzywa bogate w błonnik. Owoce, które są źródłem łatwo przyswajalnych cukrów, najlepiej ograniczać.

Udział białka w diecie powinien wynosić od 15-20% dziennego zapotrzebowania. Jego źródłem są chude mięsa, ryby, przetwory mlecze, a także nasiona roślin strączkowych. Nie można również zapomnieć o tłuszczach, które są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Powinny zapewniać około 30-35% wartości energetycznej diety. Podstawą są tłuszcze jedno- i wielonienasycone obecne w olejach roślinnych, nasionach i orzechach, a także rybach i owocach morza.

W ciągu dnia powinno spożywać się około 5 posiłków, w równych odstępach czasu, a ich podstawą powinny być warzywa (niemal wszystkie mają niski IG).